Obserwatorzy

niedziela, 30 września 2012

chleb orkiszowy razowy na zakwasie z pestkami słonecznika

Szwagier wyjechał, a mi zostały przepisy. Bardzo rzadko piekę własny chleb, co pewnie wynika z braku czasu i lenistwa, ale kiedy mam w domu kilku jadków staram się, żeby jak najwięcej rzeczy przygotowywać w domu. Tak też powstało w domu w ciągu ostatniego dnia kilka chlebów, na które przepisy pokazywać będę w miarę systematycznie. Chciałam dziś pochwalić się chlebkiem, który powstał na samodzielnie przygotowanym zakwasie.

Składniki:

Zakwas z mąki pszennej:
ok 3 szklanek mąki pszennej
woda

Ciasto:
1 szklanka zakwasu
1 szklanka wody
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka mąki razowej orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka soli
2,5 łyżeczek drożdży sypkich lub 5 łyżeczek zwykłych

Sposób przygotowania:

Zakwas:
1. pół szklanki mąki mieszam z 1/4 szklanki ciepłej wody. Formuję ciasto, które następnie trzymam pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 2- 3 dni.
2. Po 2-3 dniach rozmieszać trzeba ciasto z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dodaje około 2/3 szklanki mąki. Formuję ponownie ciasto i zostawiam na kolejne 24h w ciepłym miejscu. 
3. W ostatni dzień dodaję ponownie 1/2 szklanki ciepłej wody i około 2/3 szklanki mąki. Ponownie formuję ciasto i pozostawiam na 12h w ciepłym miejscu..
Tak przygotowany zakwas można od razu wykorzystać, albo pozostawić w lodowce.


Chleb:
1. pestki słonecznika zalewam gorącą wodą.
2. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadką  czym gęstsze ciasto tym chleb będzie potem "cięższy". Ciasto formujemy w kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby spokojnie wyrosło. Trwa to zwykle około 1,5h do 2h.
3. Wyrośnięte ciasto rozprowadzamy ręką na dość gruby placek w celu pozbycia się z niego powietrza.
4.  Następnie formujemy ciasto ponownie w kulkę dodając odsączone pestki słonecznika i pozostawiamy na kolejną godzinę w ciepłym miejscu. 
5. Blachę smarujemy olejem.
6. Ciasto ponownie delikatnie rozkładamy na placek i składamy je w "kopertę". Tak uformowany chlebek wkładamy do blachy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 h. Następnie posypujemy go resztą nasion słonecznika i nacinamy go żyletką, żeby w trakcie pieczenia nam nie popękał.
7. Piekarnik nagrzewamy do 225 st C i pieczemy chleb około 40-45 min.
8. Chleb wyjmujemy z blachy i sprawdzamy od spodu czy się ładnie przyrumienił. Jeśli się nie przyrumienił podpiekamy go jeszcze około 10 min do góry nogami. Chleb po upieczeniu powinien mieć głuchy podźwięk.




Pierwszy raz zdecydowałam się też wziąć udział w akcji kulinarnej i liczę, że mój przepis się komuś przyda. Ostatnio znów myślałam, żeby stworzyć oddzielny blog kulinarny dla moich przepisów, ale na razie doszłam do wniosku, że dwóch blogów, to ja nie ogarnę i w związku z tym, na razie przepisy publikować będę tutaj. Może kiedyś stworzę oddzielny projekt... ale to kwestia na pewno kilku miesięcy i przemyślenia dokładnie tematu. 

2 komentarze:

  1. Chleb wygląda bardzo apetycznie,ale ten na zakwasie i jeszcze zrobionym przez siebie jest bardzo czasochłonny:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, ale efekt i smak zupełnie inny, niz ten sklaepowy

    OdpowiedzUsuń