Obserwatorzy

poniedziałek, 21 listopada 2011

w szarościach i kulinarnie, czyli kotlety z kapusty i jabłek

U mnie nadal dominuje szarość w pracach i jakoś nie mogę się przestawić na inne kolory... cóż chyba aura za oknem już totalnie mi w serducho weszła, a na pewno zagościla w moich pracach. Czasem tak się zdarza, że tylko po określione kolorki sięgam i przelamac sie nie mogę. U wielu osób na blogach widziałam już świąteczne klimaty i nawet ostatnio pomyślałam, że waro by ozdoby zacząć na Boże Narodzenie robic... i na myśleniu się skonczyło. Jakoś brokaty, cekiny i inne błyskotki mi pod rękę nie podchodzą. Ostanio zaś popełniłam takie aniołkowe pudełko na długopisy.








Zaś dla Kociego Swiata popełniłam taką szczotkę.... oczywiście też w szarościach, a jak :-)





Pomimo tej szarości wszechobecnej ostatnio w moich pracach nadal mi się chce gotowac, a raczej jeść :-P Jesień to pora roku kojarząca mi się z jabłkami. Ostatnio na jednym z forum imternetowych ogłoszono tydzień kulinarny pt. jabłko. Ja w ramach wyzwania upartoliłam kotleciki z kapusty i jabłek. Wyszły fajnie i powiem tak, na 10000% będę jeszcze je robic.

Składniki:
główka kapusty
1 szklanka mleka
3 jabłka
1/3 szklanki kaszy mannej
jajko
bułka tarta, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować i obgotować w mleku rozcienczonym ze szklanka wody.
2. Dodać drobno pokrojone jabłko i dalej gotować.
3. Wspypać kaszę manną, wymieszać i gotowac jeszcze 10 min.
4. Otrzymaną masę przyprawić do smaku.
5. Ostudzić, dodać jako, otoczyc w bułce tartej i smażyć


SMACZNEGO!!!!!!!

i trzymajcie kciuki, żebym się w końcu za ozdoby swiąteczne zabrała

6 komentarzy:

  1. A nie lepiej by dodac to jabłko w stanie surowym,starte do już ugotowanej kapusty?:))no to ja Cię motywuję:)bierz się za ozdoby,bo już pora najwyższa:)))no chyba że zaczniesz już robic kurki i baranki:)może zdążysz:)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pudełko z aniołkami jest śliczne!Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. szczotka rewelacyjna!!!!!!ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję Wam za miłe słowa, a następnym razem spróbuję z surowymi jabłakami

    OdpowiedzUsuń