Obserwatorzy

niedziela, 18 grudnia 2011

wymianka z gwiazką w tle oraz orzechy po raz kolejny

Dzisiejszy post będzie dłuższy, bo pomimo ferworu przedświątecznej walki w domu, postanowiłam troszkę sobie po obiedzie w fotelu poleniuchować. Część ozdób Świątecznych juz wywieszonych, choć królowa świąt, choinka nadal nie jest jeszcze zakupiona. Jak co roku kupimy małą choineczkę w doniczce, aby potem móc ja na wiosenę wsadzić do ziemi w ogrodzie. Bardzo podoba mi się ten nasz zwyczaj i to z dwoch powodów. Po pierwsze zapach prawdziwej choinki dodaje cudownej atmosfery w domu, a po drugie zawsze szkoda bylo wyrzucać zeschnięte drzewko, a teraz mogę sie nim cieszyć przez długie lata.
Zaczął się już u mnie okres chwalenia się pierwszymi wymiankowymi niespodziankami Światecznymi. Jak co roku roku zapisałam się na wiele takich zabaw, więc grudzien będzie u mnie miesiącem pod znakiem WYMIANKI!!!!
Dzisiejsza relacja będzie z zabawy zorganizowanej przez Asię. Dzięki kochana za cudowną zabawę i świetną organizację wymianki. Motyw przewodni - gwiazda bardzo mi do gustu przypadł. Ja niespodziankę przygotowałam dla Luny. Mam nadzieję, że niespodzianka przypadla jej do gustu.










Do mnie niesamowita i cudowna wymianka przyleciała od Malowanego Imbryczka. Same cudeńka i przecudne, przepiękne rzeczy do mnie przyleciały, ale oceńcie sami.






Nie zapomniałam też o rozpieszczaniu mojego brzusia. Nadal przewodnim motywem są u mnie orzechy, ale dziś w zupełnie odmiennych dwóch odsłonach.

Sałatka z pomidorów, sera i orzechów

Skladniki
pomidory
groszek
papryka chilli (ja daje całą bo lubię na ostro)
bakalie (pestki dyni, słonecznika, orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki)
ser zółty
sałata lodowa
papryka słodka mielona
majonez
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Liście sałaty rwiemy, bakalie dzielimy na mniejsze części
2. Pozostałe składniki kroimy i mieszamy
3. Doprawiamy do smaku


a dziś na deser przygotowalam pieczone jabłko z orzechami

Skladniki:
4 jabłka
kilkanaście grubo posiekanych orzechów laskowych
1 łyżka miodu
kilka łyżek śmietany
łyżka masła
cynamon

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienia.
2. Mieszany orzechy z miodem i śmietaną
3. Nadzieniem wypełniamy jabłka
4. Na góre nakładamy odrobinę masła, posypujemy cukrem i cynamonem.
5. Jabłka pieczemy w żaroodpornym naczyniu w temp. 190 st przez około 25 min



Życzę smacznego!!!!!

2 komentarze:

  1. Witaj!
    Dotarła do mnie niespodzianka od Ciebie jaką przygotowałaś w ramach Gwiazdkowej wymiany.
    Chciałam Ci bardzo podziękować za przepiękny kuferek, zakładkę i za pyszne smakołyki.
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za udział w organizowanej przeze mnie zabawie:)
    Zaczęło mi burczeć w brzuchu kiedy popatrzyłam na pyszności:)
    Pozdrawiam serdecznie
    Asia

    OdpowiedzUsuń