Dzisiaj będzie u mnie kulinarnie. Na forum otwarte nadal trwa tydzień z orzechami, postanowiłam wiec podzielić sie dwoma, z wielu, moich orzechowych przepisów. Od dziecinstwa mam traumę związaną z mlekiem i nigdy w życiu nie wypiłabym szklanki ciepłego mleka... tak myślałam, dopuki nie wypiłam pierwszy raz mleka z orzechami i cynamonem. Od tego czasu wieczorową porą wypijam raz na jakiś czas taką to mieszankę.
Mleko z orzechami i przyrawami
Skladniki
szklanka mleka
5 drobno posiekanych orzechów włoskich
szczypta zmielonego imbir
1/2 łyżeczki cynamonu
2 goździki
1-2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
1. mleko połączyć w rondelu z przyprawami
2. Zagotowac
3. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5-7 min
4. przecedzic przez sitko i gotowe
makaron
5 dag niesolonych orzeszków ziemnych
szklanka liści bazylii
4 ząbki czosnku
szczypta soli
parmezan
100 ml oliwy
Sposób przygotowania
1. makaron gotujemy al dente
2. Pozostałe skladniki uciekram w możdzierzu (jakbym miała melekser byłoby szybciej)
3. ucierająca wlewam oliwę
4. Makaron łączę z sosem i pogrzewam na patelni.
5. na koniec posypiję wszystko parmezanem i gotowe
Mleko z orzechami i przyrawami
Skladniki
szklanka mleka
5 drobno posiekanych orzechów włoskich
szczypta zmielonego imbir
1/2 łyżeczki cynamonu
2 goździki
1-2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
1. mleko połączyć w rondelu z przyprawami
2. Zagotowac
3. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5-7 min
4. przecedzic przez sitko i gotowe
Drugim, choć też uwielbianym przeze mnie sposobem wykorzystania orzechów, jest sos pesto.
Makaron z sosem pesto
Składniki:
makaron
5 dag niesolonych orzeszków ziemnych
szklanka liści bazylii
4 ząbki czosnku
szczypta soli
parmezan
100 ml oliwy
Sposób przygotowania
1. makaron gotujemy al dente
2. Pozostałe skladniki uciekram w możdzierzu (jakbym miała melekser byłoby szybciej)
3. ucierająca wlewam oliwę
4. Makaron łączę z sosem i pogrzewam na patelni.
5. na koniec posypiję wszystko parmezanem i gotowe
Życzę smacznego, i zapraszam, już niedlugo kolejne przepisy i oczywiście szczypta mojego ciapania!!!!!!
mmmm pycha :*
OdpowiedzUsuńChetnie skusilabym sie na to twoje mleko (oczywiscie bez imbiru) ale wlasnie sie dowiedzialam, ze nie moge pic mleka :(
OdpowiedzUsuńCiekawa interpretacja pesto,jedyne do czego bym sie przyczepila to podgrzewanie na patelni, pesto to jeden z tych sosow, ktore zazwyczaj miesza sie z makaronem na talerzu. To danie mozna urozmaicic dodajac troche fasolki szparagowej i ziemniaki pokrojone w kostke(mozna udotowac razem z kluchami)