Dzisiejszy post będzie prezentowy. Co to znaczy??? Pokażę Wam co ja dla kogoś przygotowałam i co do mnie przyleciało. Lubię wszelkiego rodzaju wymianki, obdarowywanki itp. zabawy blogowe. Niestety, a raczej stety w tym roku, będę musiała się troszkę ograniczyć z zabawami, gdyż postanowiłam dzielnie zakończyć kilka projektów domowych, które chodzą mi już od jakiegoś czasu po głowie, a zawsze na nie brak czasu. Decyzja podjęta, a teraz czas na realizację, muszę w końcu zrobić mój wymarzony kącik książkowy, zakończyć metamorfozę mojej łazienki, a także zacząć i zakończyć sypialniany remont. Zbliża się także trzysetny post u mnie na blogu, z okazji którego postanowiłam przygotować niespodziankę dla wszystkich czytelników.... to na razie tyle z moich planów na nadchodzący czas, chociaż znając mnie pewnie coś jeszcze wymyślę :-P.
Dziś nie będzie jednak tylko życzeniowo, ale także, a może przedewszystkim robótkowo. Udało mi się przygotować kolejną niespodzodziankę... jakiś czas temu ogłosiłam na moim blogu Podaj dalej i w związku z zabawą ukończyłam kolejną prackę. Tym razem moje pracki poleciały do Dudqi. Jako, że odbiorczynu ma już u siebie niespodziankę, mogę zaprezentować tutaj co dla niej przygotowałam.
.... to jednak nie wszystko, przyleciało do mnie cudeńko od Ivonn. Wymianka odbyła się już bardzo dawno temu, ale niestety nasza kochana Poczta Polska zagubiła przesyłkę. Nie powiem, jakie było moje zdziwienie i jaka radość gdy po powrocie z Londynu czekała na mnie taka cudowna paczuszka.
Na forum pracownia nadal trwa tydzien z ziemiakami. Z tej okazji przygotowałam kolejne danie, tym razem jest to szybka i tania zapiekanka z ziemiakami. Przygotowuję ja kiedy zostaną ziemiaki z dnia poprzedniego lub w lodowce znależć można co najwyżej zdechłego pingwina z głodu. Składniki do tego jedzenia zawsze znajdują się w mojej kuchni, są tak jakby rezerwą żywieniową :-)
SZYBKA ZAPIEKANKA ZIEMIACZANA "Z ODZYSKU"
Składniki
500 g ziemiaków 3 pomidory albo puszka pomidorów bez skórki
250 g mozzarelli
3 jajka
1 duża cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
dwa-trzy plastry anansa z puszki
sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, cukier
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.
2. cebulę kroimy w kosteczkę
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucam cebulę, którą następnie podsmażam, aż do delikatnego zeszklenia, następnie dorzucam pomidory. Dodaję koncentrat pomidorowy
4.Przyprawiam do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i cukrem.
5. Duszę pod przykryciem aż do powstania jednolitej masy.
6. Ugotowane ziemiaki i mozarellę kroję w plastry, a ananasa w kostkę.
7. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układam ziemiaki, na to sos pomidorowy, mozarellę i annanasa. Na to znów ziemiaki, mozarellę itd. Na koniec najlepiej, żeby były ziemiaki.
8. Jajka rozbijam do miseczki, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepuje widelcem.
9. Zapiekankę polewam jajkiem.
10. Przykrywam i wstawiam do piekarnika (200st C) na około 45 min
Piękne prezenty i wymianki :) Szkatułka z różami to cudo !
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się przepysznik!
OdpowiedzUsuńPopieram cudne prezenty, jeszcze raz Kasiu dziękuję, piękne prezenty dostałaś, a zapiekanka wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńSame cuda:) Pięknie to wszytko wygląda:)
OdpowiedzUsuń