Ostatnio wziełam udział w kolejnej wymiance zorganizowanej w Szufladzie. Do mnie cudna broszka przyleciała od Aniki.
2,25 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatułowej
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szklanka oleju
1/2 szklanki mleka
1-2 szklanki drobno startej marchewki
bakalie (ja dodałam orzechy włoskie i rodzynki)
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać wszystkie sypkie składniki
2. Wbić jajko, dolać oleju i mleka
3. Wszystko razem zmiksować
4. Dodać marchewkę i bakalie i jeszcze chwilę miksować.
5. Blachę wysmarować i opruszyć mąką. Piec około 1h w temperaturze 160-180 st.
a ciasto wyszło tak i nawet bez zakalca
Ja zaś dla Aniki Przygotowałam taką broszeczkę.
Jako, że nadal trwa tydzień marchewkowy u mnie w kuchni kolejne eksperymenta. Tym razem jest to
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
2,25 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatułowej
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szklanka oleju
1/2 szklanki mleka
1-2 szklanki drobno startej marchewki
bakalie (ja dodałam orzechy włoskie i rodzynki)
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać wszystkie sypkie składniki
2. Wbić jajko, dolać oleju i mleka
3. Wszystko razem zmiksować
4. Dodać marchewkę i bakalie i jeszcze chwilę miksować.
5. Blachę wysmarować i opruszyć mąką. Piec około 1h w temperaturze 160-180 st.
a ciasto wyszło tak i nawet bez zakalca
zastanawiam się też, czy nie stworzyć oddzielnego bloga, tylko z kulinariami. Co Wy na to???
Kasiu wybacz, bardzo Cię przepraszam za zamieszanie na blogu Szuflady. Zamieściłam już zdjęcie broszki.:)
OdpowiedzUsuńPrzez nieuwagę musiałam usunąć list ze zdjęciem :)